neděle 19. února 2017

Sportovce v Božicích máme, výrazných sportovních osobností se nedostává

Naše anketa není vševypovídající, je pouze takovou malou sondou účastníků o jejich pohled na božický sport. Po desítkách let, kdy jsme i v Božicích měli výrazné sportovní osobnosti, přišla léta skromnější a Božice na sportovních kolbištích nemají - s výjimkou fotbalu - žádné významnější úspěchy.


V úvodním článku jsem zmiňoval osobnosti nedávné minulosti, které náš božický sport reprezentovaly ve všech věkových kategoriích, v mnoha sportech a dosahovaly i zajímavých výsledků. To všechno je minulost.
Současnost je postavená na rekreačním sportu, sportu dětí ve škole, trošku sportu mládeže, zájmovém sportu a kolektivních sportech. Určité oblibě se těší jednorázové akce jako jsou závody dračích lodí, vánoční a silvestrovský fotbálek na umělce, fotbalový turnaj na Škárkovce a hodové derby Božice - České Křídlovice. Své pevné místo v kalendáři má volejbalový turnaj a pravidelné volejbalové pátky na umělce nebo v tělocvičně. Nadšence najdeme na workoutovém hřišti i mezi malými motokrosovými závodníky. Určitě najdeme plavce v bazénu, kluky a holky na prkýnkách (lyžařských i skejťáckých) i na bikrosech. Sem tam někdo hraje tenis, hokej, pinec se snad nehraje ani ve škole. Řada božických sportovců hraje hokej a nerad bych zapomněl na sportovní rybolov. V tělocvičně má místo badminton a snad nějaké cvičení žen. O zumbě v Božicích v současné době nevím ... Do této kategorie bych zařadil i tanec - předtančení: předtančení na školním plese, hasičské fašankové překvapení a předtančení a půlnoční překvapení hodovní chasy. Jmenoval bych Dagmar Szabóovou a Mirku Kočí a kolem hodů Bohunku Topolčanovou. Své místo mají božické mažoretky vedené Miriam Kočí, s jejichž vystoupeními se každoročně na některé z božických akcí potkáváme.
Velkou tradici má v Božicích hasičský sport, kde nás v posledních deseti letech reprezentuje především družstvo dorostenek, které plynule přešlo v družstvo žen. Honzovi Szabóovi pomáhají i další hasiči.
Novým fenoménem mezi božickými sporty se stal kulečník. Jeho organizátor Luděk Fučík letos připravil už 11.(?) ročník.
Obdivuhodný je Mirek Fojtík se svými pomocníky (třeba Vojtou Maruštíkem), kteří se i přes různé těžkosti organizačně věnují florbalu, a to především žákovským a mládežnickým kategoriím.

Zbývá jediný sport na výkonnostní úrovní, a to je fotbal. Aktuálně máme přípravku (Luboš Ralenovský), žáky (Pavel Michalovič a Karel Hala), dorost (Laďa Sedláček, Michal Topolčan) a muže v okresním přeboru (Jiří Čada a spol.). Božických hráčů je všech týmech zatím stále dost, ale bez doplnění a posil z okolí to nejde ani tady. Naše talenty z přípravky (Marek Pavelčík, Jiří Himal) už vyhlížejí týmy z vyšších soutěží ... Tak jako kdysi Zdeňka Jandáska a Josefa Cabáka v počátcích božické kopané. Historie se opakuje!?

A jaké je tedy resumé ze současné situace?
Tady je každá rada drahá a vyčítat někomu, že nesportuje vrcholově, je nesmysl. Podpora sportu v Božicích je taková, jaká je a asi nejsem sám, kdo je přesvědčen, že by měla být větší. A taky lépe koordinovaná. Je to věc k důkladné analýze v trojúhelníku obec -  sportovci (TJ Sokol, Fbc, SDH, AVZO, jednotlivci) - škola. 

                               (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat