sobota 18. března 2017

Po stopách Josefa Kratochvíla v Božicích

Jméno Kratochvíl není v Božicích neznámé, vyskytuje se zde i v dnešní době. Já však pátrám po jiném panu Kratochvílovi, a to panu Josefu Kratochvílovi.


Na tohoto bývalého občana Božic jsem minulý týden narazil v Chytilově úplném adresáři Moravy a Slezska z roku 1924. Je to moc zajímavý dokument, který mj. připomíná tehdejší představitele obce, obecních a státních úřadů v Božicích a Českých Křídlovicích, živnostníky a jiné veřejně činné osobnosti tehdejší doby.
Budu se k tomuto adresáři vracet, protože jména jako František Duba, Dominik Novotný, Jan Východský, Jakub Kourek, Josef Kreisl, František Chalupa, Cyril Votava, František Beránek, Jindřich Formánek, Alois Novák, Jan Fráňa, Em. Kronek, Josef Urbánek, M. Mecerodová, Františka Řeháková, Antonín Kvasnička, Josef Kerndl, Josef Švéda, Josef Tomášek, František Havelka, Popela, Jaroš, Leopold Pavlík a 22 dalších českých rodin z nově budované české Kolonie u Dvora Hoja, p. Juránek z Jiráskova domu osvěty a taky třeba pradědeček Ivana Hudce ml., jehož jméno mi vypadlo, by neměla být v naší obci nikdy zapomenuta. Byli to naši spoluobčané, kterým se tehdy říkalo "hraničáři", protože vyslyšeli tehdejší požadavek Masarykovy republiky, aby počešťovali pohraniční oblasti nově vytvořeného státu po roce 1918.

Takže zpátky k Josefu Kratochvílovi (Kratochwilovi). Našel jsem ve zmíněném Chytilově Adresáři jméno chybějícího - historicky prvního - komunálního politika české národnosti, který se stal členem obecní rady v Božicích! Stalo se tak po komunálních volbách v Božicích 16.9.1923. Pan Josef Kratochvíl byl domkář (chalupník), tj. malý zemědělec, který se musel živit ještě nějakou další profesí, většinou jako zedník nebo něco podobného. Nevím zatím, kde přesně v Božicích bydlel, ale předpokládám, že studiem dalších materiálů, které časem objevím, se nám podaří odkrýt i tuto neznámou. Moje otázka míří hlavně na božickou Kolonii: Nenajdete někdo doma po svých předcích nebo původních obyvatelích vašeho domu nějakou zmínku o Josefu Kratochvílovi? Jeho nástupcem ve funkci božického radního se v roce 1928 stal Ladislav Janda, který bydlel na Kolonii, dnes č. 16.

             (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat