pondělí 22. května 2017

Obce s největším počtem exekucí na jižní Moravě. Na 10. místě Božice

Pod drsným titulkem "Jihomoravané dluží 50 miliard, nejvíc exekucí dusí zanedbané pohraničí" přinesla dnešní Babišova Mladá fronta Dnes reportáž o dluzích a exekucích na jižní Moravě. Navíc přinesla žebříček s desítkou nejvíce zadlužených obcí a tam na nelichotivém 10. místě krčí Božice.
Vybral jsem podstatné údaje z uvedeného článku, názor starosty obce, kde žije nejvíc zadlužených lidí (je to starosta obce Stálky ze znojemského Zajordání) a názor znojemského exekutora pana Jaroše. Není to vůbec příjemné a povzbudivé čtení. Snad jenom to, že zadlužení lidé si přeci jenom pomohou tím, že za prací jezdí do Rakouska.

Výtah z reportáže:
Rodina se postupně propracovala ke čtyřem půjčkám, které nestíhala splácet, a skončila v exekuci. Na jižní Moravě jí podle nejnovějších statistik Exekutorské komory čelí téměř 79 tisíc lidí. Dohromady po nich exekutoři v 500 tisících případech vymáhají přes padesát miliard korun. Například v Brně se potýká s exekucí každý desátý obyvatel, tedy zhruba 39 tisíc lidí.
Vůbec největší problémy a nejvyšší počet exekučních řízení jsou ale na Znojemsku.
Jak si stojí jednotlivé obce a kde je nejvíc lidí, kteří mají na krku exekuci, přehledně odhaluje nová interaktivní mapa. Zpracovaly ji dvě neziskové organizace – Otevřená společnost a Ekumenická akademie.
Například v obci Stálky se 140 obyvateli už je v hledáčku exekutorů každý třetí obyvatel. A to je v kraji, spolu s Jiřicemi u Moravských Budějovic, vůbec nejvíce.
Podobně jsou na tom ale i mnohé obce v sousedství na Znojemsku i Břeclavsku, které kdysi spadaly do německých Sudet a za komunismu zůstaly poloprázdné kvůli blízkosti hranice. Jejich dramatická historie jako by na ně dopadala neustále. I více než sedm desítek let poté, co byly obce znovu dosídleny, a čtvrt století od pádu železné opony.
Dlouholetého starostu obce Stálky Jiřího Willmanna (NK) ale vysoké procento exekucí mezi jeho obyvateli nepřekvapuje. „Je to zkrátka lidmi, kteří tu bydlí.
Svůj podíl na tom může mít právě i vystěhováním a znovuosídlováním přetržená minulost regionu. Ovšem zatímco jiné „sudetské“ kraje, Ústecký a Karlovarský, chce hospodářsky pozvednout samotná vláda, která právě připravuje speciální dotační program, na tento kousek jižní Moravy se zapomíná.

Důvody zadluženosti v konkrétních obcích jsou tak podle něj patrně hlubší, než se na první pohled zdá – k nim patří nižší míra vzdělanosti, vysoká nezaměstnanost, ale i další faktory.
„Je faktem, že znojemský region byl vždy levicovější, což může souviset se sociálním postavením lidí a projeví se to i v zadlužení,“ míní Vojtěch Jaroš z Exekutorského úřadu ve Znojmě. Ze Znojemska podle něj v minulosti odešli významní zaměstnavatelé, nezaměstnanost se skokově navyšovala a ekonomická situace ve zdejších obcích se tak stala složitější než jinde.
Tak, jak příhraniční oblast mohla své obyvatele do dluhové pasti uvrhnout, jim paradoxně před exekutory také nahrává. Mnozí z nich pracují v zahraničí, nechávají si platit v hotovosti a exekutoři téměř nemají šanci z nich dluh dostat. „Pokud nemají českého zaměstnavatele, nemají bankovní účet, ale hospodaří s hotovými a nevlastní nemovitost, pak se na ně těžko dosahuje,“ podotýká Vojtěch Jaroš.



Žádné komentáře:

Okomentovat