pondělí 8. května 2017

Pietní akt ke Dni vítězství u pomníku v Božicích

Dnešní ranní pietní akcí u pomníku naproti kostelu v Českých Křídlovicích byla uctěna památka všech, kteří se podíleli na vítězném boji proti nacismu. My, kteří pocházíme z rodin, jejichž členové přinesli v boji proti fašismu, nacismu a válce oběti nejvyšší - své životy - vnímáme tento den zvlášť citlivě.


Jak připomněl v krátkém proslovu k účastníkům dnešní vzpomínkové akce starosta obce Karel Hala, neměli bychom zapomínat, že už 72 let žijeme v míru, bez válek a strachu. A neměli bychom nikdy zapomenout na ty, kteří za naši svobodu bojovali, nasazovali své životy a pomáhali jiným.

To všechno jsou hodnoty, na nichž stojí evropská civilizace, hodnoty, které si musíme umět ubránit. Chce to však mít v čele států politiky, kteří společnost s různými názory spojují, snaží se odlišným názorům porozumět, umějí se omluvit, přijmout kritiku, být tolerantní, ale plni respektu k nejvyšším zákonům své země. Bohužel v současné České republice toto není úplnou samozřejmostí a proto se po krátké době relativního klidu ocitáme ve víru vášní a emocí. Věřme, že se vše opět v dobré obrátí a za rok zde budeme památku hrdinů druhé světové války a vlastně válek obecně uctívat v jiné, daleko lepší celospolečenské atmosféře.

              (lan)







Žádné komentáře:

Okomentovat