středa 3. května 2017

Pátrání v Blesku po Josefu Hemzalovi

Pohřešovaný Josef Hemzal
Po Josefu Hemzalovi z Božic rodina pátrá už od začátku března. Čtyřiasedmdesátiletý bývalý právník zmizel prakticky bez stopy. Rodina se obává, že kvůli své srdečné a přátelské povaze mohl nastoupit k cizím lidem do auta a odjet neznámo kam. Muž navíc trpí Alzheimerem. Tak začíná dnešní reportáž v deníku Blesk.



Bývalý právník Josef Hemzal z Božic zmizel už 4. března. Jeho syn se domnívá, že mohl odjet až do obce Ráječko na Blanensku. „Jsou tu pochováni všichni jeho příbuzní. Neustále přemýšlel nad tím, že se tam vypraví,“ řekl v pořadu Na Stopě Josefův syn Aleš. Otci cestu vymlouval, slíbil mu, že na hřbitov pojedou spolu. „Jeho touha asi byla silnější, než je realita,“ dodal.
Zmizení nahlásil v neděli 5. března. Policie okamžitě rozjela pátrací akci s vrtulníkem a desítkami policistů v terénu. Bez úspěchu. „Vzhledem k tomu, že v poslední době dost často hovořil o tom, že se chce podívat do svého rodiště, požádali jsme o spolupráci i kolegy na Blanensku, kteří měli za úkol zjistit, zda se neobjevil i v těchto místech,“ uvedla mluvčí policie Lenka Drahokoupilová.
Jedinou stopou je svědectví řidičky z Božic, která pana Hemzala odvezla na nádraží. Zde si všimla zaparkovaného vozu, s jehož posádkou se měl pan Hemzal bavit. Jediným detailem, kterého si všimla, bylo písmeno M v poznávací značce – vůz je tedy registrovaný v Olomouckém kraji.
Podle syna Aleše je pan Hemzal velmi komunikativní. „Je pravděpodobné, že pan Hemzal nastoupil do osobního vozu, který stál u železniční stanice Božice. Rádi bychom uvítali informace tohoto řidiče, abychom zjistili, zda ho někam odvezl,“ informovala mluvčí.
„Jeho komunikativní schopnosti byly na té úrovni, že si o to (svezení autem) řekl. To vůbec nevylučuju,“ dodal syn Aleš.
Pan Hemzal byl oblečen do delší kožené bundy a džín s vyžehlenými puky. Na hlavě měl černý plstěný klobouk. Má u sebe občanský průkaz, peníze i klíče od bytu. Poznávacím znamením jsou silné dioptrické brýle a šedý knír.
Pan Hemzal trpí Alzheimerem. Přestože zapomínal nejrůznější věci, podle syna si pamatoval své jméno i povolání, na které byl velmi hrdý. Proto je znepokojující, že se do dnešního dne neozval nikdo, kdo by s ním přišel do kontaktu.
         (lan)
Reportáž v deníku Blesk 3.5.2017

Žádné komentáře:

Okomentovat