středa 6. září 2017

Volby začínají: Jedničku má ODS, jedna kandidátka z Božic

Volby do Poslanecké sněmovny (20.-21.10.2017) už jsou se vším všudy připraveny, kandidátky podány a čísla stranám přidělená. Jedničku dostala Občanská demokratická strana, pohádkovou trojku jakási Cesta odpovědné společnosti, šťastnou sedmičku dostali Starostové a nezávislí a hazardní "Voko bere" přidělili Babišovi. Jeden jediný kandidát má své trvalé bydliště v Božicích. Jak moc kandidátku znáte, se neodvažuji odhadovat.


Božickou kandidátku najdete na kandidátní listině číslo 15: Piráti na 24. místě. Sama však je členkou nové politické strany, která se jmenuje "5% pro vzdělávání". Je jí 22 let, je studentkou MSc. Education (Leadership and Policy) a jmenuje se se Denisa Bernardová. Ze Znojemska je na kandidátce Pirátů nejvýše Lukáš Dubec z Vranovské Vsi. Někteří z nás ho známe jako hlavního organizátora larpové bitvy zvané Helmáč. Já osobně pak ještě znám dvojku na této kandidátce Tomáše Vymazala.

S jedničkou jde do voleb Občanská demokratická strana. Do voleb ji vede šéf strany Petr Fiala, dvojkou je bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek a trojkou můj favorit Rostislav Koštial, starosta Mikulova. Znám ho osobně a má mou plnou důvěru. V Mikulově se staví byty tak, aby během několika let mělo toto město přes 10 000 obyvatel (dnes 6 500 obyvatel) a jde systematicky za stavbou obchvatu města i propojení dálnice Pohořelice - rakouské hranice. Ze Znojemska je na 9. místě Karel Podzimek ml. a na 17. místě dlouholetý starosta Únanova Vojtěch Fabík.

Silné zastoupení má Znojemsko na kandidátce Starostů a nezávislých (Vladimír Korek, starosta Višňové, Pavel Málek, starosta Jevišovic, historik Jiří Kacetl a další). Škoda, že tam není náš pan starosta ...

Dvojkou na kandidátce TOP 09 je starosta Mor. Krumlova Tomáš Třetina, čtyřkou pak Jiří Němec, krajský radní z Přeskačí, na kandidátce KDU-ČSL. Nejvíc kandidátů ze Znojemska najdete na kandidátce Zemanovců: dokonce tak, že Marian Keremidský je jedničkou této kandidátky. Nejlépe ze Znojemska si na kandidátce KSČM stojí nám většinou známý Emil Bajgl z Hrabětic. Je na 13. místě. Jo, kde jsou ty časy, kdy za komunisty kandidovala Marta Bayerová v úvodní trojce!

Největší bomba kandidátek je však kandidátka č. 27 SPORTOVCI. Ze Znojemska tam nenajdeme nikoho (i když někteří ze Znojemska pocházejí), zato je tam více než deset známých jmen: olympijský vítěz Jiří Daler, hokejisté Richard Farda a Josef Černý, bývalá plavkyně Kristýna Kyněrová a houf fotbalistů v čele se střelcem vítězné branky na olympiádě roku 1980 v Moskvě Jindřichem Svobodou. Nechybí tam Libor Došek, Róbert Kafka, Jan Kopenec a známý funkcionář krajského fotbalového svazu Stanislav Schwarz.

Ze Znojemska najdeme kandidáty i na kandidátkách ANO 2011, SPR-RSČ Miroslav Sládka, SPD Tomia Okamury, DSSS, Rozumní, Svobodní, Bloku proti islamizaci, ODA či strany Referendum o EU. Až na Davida Štolpu na 7. místě kandidátky ANO 2011 a možná Bořivoje Zieglera na 16.místě téže kandidátky, jsou to však vesměs neznámá jména.

Tak můžeme vesele přemýšlet, co s tím, a jak říká Karel Schwarzenberg: Je jedno, koho budete volit, ale běžte volit!

             (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat