pondělí 20. listopadu 2017

Předmět: Daněk Antonín z Božic (2)

Ani po tragické smrti Antonína Daňka, bývalého partyzána a hostinského z Božic (16.5.1949), nepřestala StB sledovat lidi podezřelé z "protistátní činnosti", a to nejen v Božicích. Osobami, které se ocitly v hledáčku policejních orgánů, tajných služeb a nasazených spolupracovníků StB z řad místního obyvatelstva, se ocitla i řada občanů z Tasovic, Hodonic a Krhovic.


Dne 20.7.1949 ve večerních hodinách byla odbývána tajná schůzka v bytě Antonína Pintery, obchodníka uhlím a dřívím v Hodonicích, na níž byl přítomen jmenovaný obchodník a dále Rudolf Mikulka z Tasovic a Miroslav Kučerňák, řezník z Krhovic. Na uvedené schůzce měly býti projednávány podrobnosti o ilegální protistátní činnosti, jmenovitě mělo být organizováno zhotovení a rozeslání výhružných dopisů politicky činným osobám a zhotovování ilegálních protistátních letáků a jejich rozšiřování. Uvedené osoby mají míti v držení rozmnožovací stroj, pravděpodobně cyklostyl.
Už dne 16.7.1949 večer setkali se Pintera s Mikulkou v Tasovicích a při řeči mj. prohlásil Mikulka, že musí odstranit jako nepohodlnou osobu strážm. SNB Metze z Hodonic, konající službu na tamní stanici SNB. Tu to zprávu zjistil orgán XXX-H prostřednictvím jeho D-18.
Dále se v tomto hlášení píše: Výše uvedená zpráva je zajímavá. Není vyloučeno, že se jedná o pokračování ilegální činnosti, která byla organizována kolem osoby Antonína Daňka. Je možné, že se tedy jedná o již organizovanou skupinu, případně o ustavování skupiny nové. Je zajímavé, že všichni jmenovaní jsou z rozdílných obcí, z čehož se dá souditi, že budou pravděpodobně ve svém bydlišti hráti vedoucí roli. Výše uvedenou zprávu získala D-18 přímo rozhovorem od Mikulky, který dělá dojem, že D-18 plně důvěřuje. Mikulka t.č. pracuje na žňové sklizni u jistého rolníka Pouče v Tasovicích, s nímž je v dobrém a důvěrném poměru a je velmi pravděpodobné, že Pouč bude o záměrech zmíněné skupiny informován.
Pokud jde o odstranění strážm. SNB Metze z Hodonic, není vyloučeno, že tento výrok padl v rozhořčení a byl pronesen spíše ve chvástavosti, která je jeho osobě vlastní. Sama D-18 dále podotkla, že strážm. SNB Metz postupuje při služebních výkonech nediplomaticky a mnohdy zbytečně komisně dává najevo svou moc z titulu bezpečnostního orgánu a z toho důvodu má v řadách obyvatelstva nepřátele a je neoblíben.
O postoji k režimu charakterizuje Mikulku výrok, který měl v posledních dnech pronésti na MNV v Tasovicích, kdy řekl, že předsedové organizací KSČ budou brzy viset a že brzy přijde převrat. Tato zpráva byla získána od IN-přísl. SNB z Hodonic. Mikulka nebyl oznámen jedině z obavy, že by se za udání někomu mstil.
Zpráva z 13.8.1949 je věnována osobě a činnosti Antonína Pintery (*1923), obchodníka uhlím a dřívím v Hodonicích. Jmenovaný o sobě prohlašuje, že má partyzánskou minulost, že se však nestaral o přiznání charakteru partyzána a že nepožádal o žádné potvrzení. V Hodonicích má obchod, o který se dobře stará, je dobrým obchodníkem a u zákazníků je poměrně oblíben. Pintera a Mikulka stýkají se pak často s Miroslavem Kučerňákem, řezníkem z Krhovic. Jmenované osoby je ponejvíce viděti v hostincích v Hodonicích a okolí. Pintera naoko dělá dojem osoby s kladným poměrem k nynějšímu státnímu zřízení. V pozadí však Pintera skrytě reptá a svými řečmi podpichuje osoby jiné. Jmenovaný je mazaný, prohnaný a diplomat. Navštěvuje rád hostince a rád se napije.
Miroslav Kučerňák (*1918) má v Krhovicích řeznictví, které však málo prosperuje. Jmenovaný nedojíždí pro maso na jatky, poněvadž se mu to nevyplácí, a maso si vozívá v batohu od řezníka Střeštíka z Hodonic. Ačkoliv obchody Kučerňáka jsou malé, žije tento na vysoké noze, až se nad tím místní občané pozastavují. Je zřejmé, že peníze, které utrácí, nabývá nějakým nekalým způsobem. V roce 1947 měl v držení motocykl Ogar, který prodal a koupil si dodávkové auto, které však v roce 1948 taky prodal. Je poměrně drzý a vtíravý a při návštěvách hostinců vetře se do každé společnosti a zavede řeč s každým, kdo je přítomen. Blíže se stýká s Antonínem Pinterou, Jaroslavem Střeštíkem, hostinským Josefem Tichým z Hodonic a Rudolfem Mikulkou z Tasovic. Jmenovaný a jeho otec Josef Kučerňák byli jedinými členy strany nár.soc v Krhovicích.
Rudolf Mikulka byl od roku 1945 členem KSČ, odkud byl v roce 1947 vyloučen, ale zásahem okresního sekretariátu ve Znojmě byl do KSČ znovu přijat. Ještě před prověrkami v roce 1948 byl však z KSČ opět vyloučen. V opilství zpravidla pronáší různé protistátní výroky a vyhrůžky. přímo předsedovi KSČ Františku Apoštolovi z Krhovic řekl asi před měsícem: "Ty seš taky funkcionář, však přijde brzy na vás řada a budete pověšeni ..." A pokladníku MNV v Tasovicích Aloisu Majorovi výrok asi tohoto typu: "Ty, Kislinger a Chalabala budete jednou jako komunisté viset ...

            (lan)





1 komentář:

  1. Rád bych poděkoval všem, které zaujal seriál o událostech u našich sousedů v Tasovicích, Hodonicích a Krhovicích v roce 1949. Materiál zaujal z mnoha důvodů i mě. Další pokračování pro vás samozřejmě připravuji.

    OdpovědětVymazat