úterý 14. listopadu 2017

Předmět: Daněk Antonín z Božic

Havranova vila nebo Havranův dům
dnes. Po válce lukrativní sídlo určené
hrdinům odboje proti fašistům - bydlel
zde partyzán Antonín Daněk, po něm
jeho kamarád z bojů, partyzán Bystřický.
V jeho vinném sklípku v Suchohrdlech
byla schovaná vysílačka, která měla
 posloužit odbojové skupině Světlana.
 Antonín Daněk si pro šel v březnu 1949 ... 
Jak by napsala největší česká spisovatelka všech dob Božena Němcová (tajemného původu podobně jako Tomáš Garrigue Masaryk): Dávno tomu již, dávno ... A přeci bychom měli i tuto dávnou dobu, jejíž přímí aktéři jsou téměř 100%  již dlouho na pravdě boží, a pamětníci rovněž valem ubývají, chtít poznat. Zatím jsme stále v zajetí klišé, předsudků a dobových interpretací, a to to není dobře.


Já vím, je obtížné tu dobu pochopit, jenže jak jinak se dobrat k přesnější skutečnosti? Traduje se, že spisy StB jsou plné smyšlenek, nesmyslů a záměrných dezinformací. Operují s tím i někteří současní vysocí politici. Pravdivost spisů musí posoudit odborníci, fakt, že se to ve spisech hemží agresivními přívlastky a osobní charakteristikami nepohodlných osob v takové podobě, že by od nich člověk kůrku chleba nevzal, však můžeme číst i tak, že těmto lidem, říkejme jim žargonem StB a tehdejší KSČ "nepřátelé lidu", jsou podsouvány ty nejhorší lidské vlastnosti, a to tak aby vzbuzovaly opovržení až odpor obyvatelstva.
A tak se v několika pokračováních začteme do vyšetřovacích spisů z července až srpna 1949, které zpracovával Útvar 518/1-A s názvem předmětu: Daněk Antonín z Božic.

Antonín Daněk z Božic byl zastřelen v noci z 15.na 16.5.1949 ve chvíli, kdy se pokoušel uniknout zatýkacímu komandu ze Smetanovy masny. !Bylo mu pouhopouhých 27 let

Příběh první zapsaný 25.7.1949

Asi dva dny po útěku Antonína Daňka z Božic, okres Mikulov, který uprchl před zatčením (11.3.1949, pozn.lan), sešla se D-18 s Rudolfem Mikulkou (*1924) z Tasovic, okres Znojmo. Tento vyzval přímo rozkazovacím způsobem IN, aby s ním šla hned do Božic k Daňkům a že důvod zví až na místě.
Po příchodu do Daňkova hostince (dnes kino Marta, pozn.lan), řekl Mikulka Daňkově manželce, že její manžel je hledán a že má býti zatčen a že je proto nutné, aby se ztratil. Přitom se vyjádřil, že řečenou okolnost zvěděl od číšníka z vinárny "U Vola" ve Znojmě a že číšník se jmenuje křestním jménem Karel.
Dne 21.6.1949 vyjádřil se Mikulka, že si potřebuje opatřiti pistoli ráže 9 mm, že tuto potřebuje velmi nutně, neboť prý mu hoří půda pod nohama. Mikulka je ve styku s jistým Bystřickým, údajně partyzánem, bývalým dobrým přítelem Antonína Daňka. Bystřický bydlí v Suchohrdlích, okres Znojmo v tzv. Havranově vile.
Pokud jde o oobu Mikulky, tento se vydává za partyzána a nějakou dobu podle sdělení D-18 byl v partyzánské jednotce. Jmenovaný je neurvalé, hrubé a násilnické povahy s rysem sprostoty ve vyjadřování i chování se, je bezcharakterní a falešný a je schopný každé špatnosti. Obyvatelstvo se o něm vyjadřuje jako o postrachu. Někteří občané ví prý na něj závažné věci, které se však bojí oznámiti pro jeho mstivou povahu.
Sama D-18 chce, aby s jeho osobou bylo případné šetření prováděno opatrně, aby nevyšlo najevo, že dotyčná o něm podala nějaké zprávy, neboť .... by se pomstil jejím rodičům, kteří vlastní v Tasovicích hospodářství.
Pokud jde o osobu Bystřického, tento byl ve velmi dobrém přátelském poměru s Daňkem (nastěhoval se do Havranovy vily po Daňkovi, pozn.lan) i se Smetanou a taktéž i s Mikulkou. Jmenovaný je velmi rafinovaný, mazaný, úskočný, v jednání si počíná velice diplomaticky a v případě jeho osoby je nutno postupovati velmi prozíravě a opatrně.. D-18 prohlásila, že Bystřický rozhodně bude věděti o Daňkově činnosti a že byl buďto na Daňka aktivně napojen nebo alespoň informován.
Pokud jde ještě o Mikulku, tento je ve styku s jistým Palánem, rolníkem z Tasovic. Jak Mikulka tak Palán jsou zahroceni proti nynějšímu státnímu zřízení. V době akce letáků proti IX. sjezdu KSČ hovořili mezi sebou o zmíněných letácích. Palán je podezřelý, že měl v držení zmíněný leták a že tento neodevzdal. Oba jmenovaní jsou hudebníky a účinkují v jedné hudbě.

            (lan)













Žádné komentáře:

Okomentovat